//Tent of Nations

Tent of Nations

Op een dag zou ik graag het Nieuws willen aanzetten en horen: er is Vrede op Aarde.

Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-Christelijke familie Nassar uit Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van land-onteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in met als motto “Wij weigeren vijanden te zijn”.

Op dit moment kunnen inwoners van Bethlehem de stad niet verlaten, en kan de familie Nassar niet naar de ‘Tent of Nations’: een boerderij die al meer dan 100 jaar eigendom van deze familie is, en 9,5 km ten zuidwesten van Bethlehem in de bezette Palestijnse gebieden van de ‘Westelijke Jordaan-oever’  ligt. De boerderij, met 100 hectare aan grond, ligt op een heuveltop omringd door Israëlische neder-zettingen.

De Tent of Nations, zoals het familieproject heet, is een begrip onder met name christelijke Palestina-activisten. Jaarlijks komen er honderden vrijwilligers uit de hele wereld, inclusief Nederland, helpen om de olijfbomen, druiven en andere gewassen te onderhouden. De Nassars zijn de enige christelijke familie hier. De bewoners van het naburige dorp Nahilin zijn moslim. „Wij weigeren vijanden te zijn”, staat in verschillende talen op een rotsblok in het veld. Het motto komt van vader Nassar, die ervan droomde de boerderij tot een plek van vrede en samenkomst te maken.

Hun moeder Meladeh Nassar (82) [rechts op de foto] werkt nog steeds op de boerderij bij Bethlehem.

In het midden staan de oudere broers Daher en Daoud Nassar.

 

De internationale belangstelling en ondersteuning voor de Familie Nassar weerhoudt belanghebbenden er niet van om met geweld te reageren. Op vrijdag 21 mei 2021 is er brand gesticht bij de ‘Tent of Nations’. Door de combinatie van een sterkte wind en droogte kon het vuur snel om zich heen grijpen. Meer dan duizend olijfbomen, amandelbomen en wijnranken zijn verwoest en honderden bomen zwaar beschadigd.

Daoud Nassar (50) vertelt begin juli 2021 in een telefoongesprek over het zoveelste geweldsincident tegen hem en zijn familie: ​“Mijn broer reed de poort uit, met zijn vrouw en kinderen en onze moeder achterin, toen in het donker ineens twee gemaskerde mannen op de auto afkwamen met stokken en ijzeren staven.”

Op vrijdag 28 januari 2023 kwam een groep gemaskerde Palestijnen met knuppels naar “Tent of Nations” waar ze de broers Daher en Daoud Nassar zwaar mishandelden en ernstig gewond hebben achter gelaten.

Remco van Mulligen van het Nederlands Dagblad bezocht Tent of Nations en schreef: “Vrede, geen geweld, geen vijand zijn, geen slachtofferrol – de principes van de christelijke familie Nassar zijn hoogstaand. Maar ze staan ook voor een beproeving, want gevaar dreigt van zowel Israëli’s als Palestijnen.”

De organisatie “Vrienden Tent of Nations Nederland” (www.tentofnations.nl ) geeft o.a. een ‘Nieuws-brief’ uit, organiseert bijeenkomsten en begeleidt belangstellenden die gedurende enkele weken bij de boerderij praktisch werk voor de ‘Tent of Nations’ willen doen. Overnacht wordt in ’n eenvoudig hotel te Bethlehem. Gebleken is dat de aanwezigheid van internationale vrijwilligers enige bescherming biedt.

         We weigeren om vijanden te zijn.

2023-11-13T15:48:33+00:00 november 13th, 2023|Geen categorie|