Op vrijdag 21 september 2018 vond de 4e editie plaats van het ‘Vredessymposium’ dat sinds 2015 tijdens de Vredes- week georganiseerd wordt door de ‘Coalitie Vredesmissies zonder Wapens’ (een samenwerkings- verband van 7 Nederlandse Vredesorganisaties).
Dit jaar was het Stadhuis van Zwolle de plek waar de burgemeester aldaar (uitgaande van “Investeer in Vrede: Jong en Ontwapenend”) aan drie jonge ‘Vredeshelden’ een vredesmedaille uitreikte. Tayfun Balcik uit Amsterdam die, ondersteunt door ‘The Hague Peace Projects’, aandacht vraagt voor het in gang zetten van een structurele dialoog tussen Turkije en de Koerdische PKK. Daan Savert uit Amsterdam, die via ‘Christian Peacemaker Teams Nederland’ betrokken is bij hun werk in Colombia, Palestina, Iraaks-Koerdistan, Lesbos en Canada. Nina Koevoets die, op basis van haar Universitaire studie ‘Conflict Resolution and Governance’, een training volgde bij het ‘Metta Center for Nonviolence’ in Californië en daarna werkzaam was bij vredesprojecten in o.a. Palestijns gebied en in Delhi (India). Najaar 2014 keerde ze terug naar Nederland waar ze ToNoWo (‘Towards a Nonviolent World’) opzette met het doel trainingen te geven. Inmiddels gaf ze, mede ondersteunt door de SVAG (Stichting voor Actieve Geweldloosheid) en gefinancierd uit het Erasmus+ Fonds (van de Europese Unie), vijf trainingen aan Jeugdwerkers (tussen 20 en 35 jaar uit een 10-tal landen, gedurende ong. 8 dagen met gemiddeld ong. 24 deelnemenden).
Tijdens het Vredessymposium werd tevens aandacht geschonken aan het werk van Stella Ismail (oprichtster van ‘Africa Sky’ en actief binnen het ‘Multicultural Women Peacemakers Network’. Onverwachts overleed zij eerder dit jaar.
Over Zwollenaar Evert Huisman (1923 – 2009), die in 1966 een der oprichters was van de ‘Stichting Geweldloze Weerbaarheid’ welke later ‘Stichting voor Actieve Geweldloosheid’ als naam kreeg, en zijn inzet voor Vredesmissies vanuit Nederland, sprak zijn jongste zoon Ruurd.
Tevens was er een life-verbinding met Arun Gandhi die via zijn inzet het gedachtegoed van zijn grootvader voortzet. Op de bovenverdieping van het Stadhuis was een vredesmarkt ingericht en kon men een tentoonstelling over Gandhi zien en de foto-expositie ‘A Picture for Peace’.
De uitgenodigde spreker en vredesactivist Sheik Ibrahim Abu El Hawa, die vanuit zijn ‘Peace House’ op de Olijfberg in Jeruzalem actief is, kreeg geen toestemming om Israël te verlaten.
Samen met ongeveer 100 deelnemenden, die van Tolstoy-vertaler Sieuwert Haverhoek zijn recent verschenen brochure met de briefwisseling (1909-1910) tussen Tolstoy en Gandhi als Vredesweekgeschenk aangeboden kregen, was het een inspirerende middag.